Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

604 Θ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ

604 Θ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΊΑΣ( Υποχρεωτικό / Ώρες μαθήματος: 3 / Ώρες Εργαστηρίου: 0 / Πιστωτικές μονάδες: 4)

Περιεχόμενο μαθήματος: 

Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει ανάλυση των παρακάτω εννοιών:

Νομοθεσία, ορισμός γάλακτος. Είδη γάλακτος. Χημικές και φυσικές ιδιότητες γάλακτος. Παραγωγή και σύσταση γάλακτος – Δείκτες υγιεινής. Ποιοτικός έλεγχος νωπού γάλακτος (έλεγχος νοθείας με νερό, ανίχνευση των διαφόρων ειδών γάλακτος σε μίγματα). Επεξεργασία και μεταποίηση γάλακτος. Έλεγχος βαθμού θερμικής επεξεργασίας γάλακτος. Κύρια προϊόντα γαλακτοκομίας στην Ελλάδα. Προϊόντα γαλακτοκομίας ανά τον κόσμο. Εξοπλισμός βιομηχανίας γάλακτος. Πρότυπες βιώσιμες εγχώριες παραγωγικές μονάδες. Συσκευασία, αποθήκευση, διακίνηση, πιστοποίηση, εμπορία, εξαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ασφάλεια και υγιεινή των βιομηχανιών γάλακτος. Κίνδυνοι επιμόλυνσης. Μαστίτιδες και αντιβιοτικά. Πήξη γάλακτος με χρήση επιθυμητών μικροοργανισμών/Εναρκτήριες καλλιέργειες. Διατροφική αξία. Λειτουργικές ιδιότητες. Νέες τάσεις στη γαλακτοκομία.

Συγγράμματα:

  1. ΜΑΝΤΗΣ Ι. ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΦΛΕΤΟΥΡΗΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, (2018). Υγιεινή και Τεχνολογία του γάλακτος και των προϊόντων του, ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 77115315
  2. Varnam Alan H., Sutherland Jane P. (2008), Γάλα και Προϊόντα Γάλακτος, ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΡΙΚΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 14489
  3. Χρήστος Κεχαγιάς, Ευσταθία Τσάκαλη, (2017), Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68400164.
  4. Στυλιανός Καμιναρίδης, Γκόλφω Μοάτσου, (2009), ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑ ΕΜΒΡΥΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΜΟΝ. ΙΚΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86200313.

Περίγραμμα Μαθήματος:  Αρχείο PDF