407 Θ. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ( Κατ' επιλιγήν υποχρεωτικό / Ώρες μαθήματος: 3 / Ώρες Εργαστηρίου: 0 / Πιστωτικές μονάδες: 3)
Περιεχόμενο μαθήματος:
Εισαγωγή στις βασικές αρχές Μικροβιολογίας τροφίμων. Είδη μικροβιακών κυττάρων -
Ονοματολογία-Ταξινόμηση. Μελέτη μικροοργανισμών που ενδιαφέρουν την τεχνολογία
τροφίμων καθώς και την παραγωγή τρόφιμων ύστερα από ζύμωση με αρχικές καλλιέργειες
επιλεγμένων μικροοργανισμών. Παθογόνα βακτήρια, ιοί και πρωτόζωα που μολύνουν τον
άνθρωπο μέσω τροφίμων και νερού. Τρόποι μολύνσεως τροφίμων. Τροφικές δηλητηριάσεις και
τροφικές λοιμώξεις. Παραγωγή τοξινών. Μικροβιολογικές αλλοιώσεις τροφίμων κατά την
παραγωγή και συντήρηση - ασφάλεια και υγιεινή των βιομηχανιών. Προϋποθέσεις για την
ανάπτυξη των μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που
επηρεάζουν τον ρυθμό αύξησης/επιβίωσης των μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Πλεονεκτήματα
και μειονεκτήματα χρήσης αντιβιοτικών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και γεωργικά προϊόντα.
Ανάπτυξη αντιοβιοαντοχής. Παρουσία αντιβιοτικών και οι επιπτώσεις στην ποιότητα των
τροφίμων. Απαρίθμηση μικροβιακού πληθυσμού στα τρόφιμα. Εκλεκτικά υποστρώματα και
εξειδικευμένες τεχνικές ανίχνευσης. Μέσα καταστροφής μικροβίων. Μικροοργανισμοί που
χρησιμοποιούνται από τη Βιομηχανία Τροφίμων - Ανάπτυξη και έλεγχος επιθυμητών και
ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Επιλογή επιθυμητών εναρκτήριων καλλιεργειών για την
παρασκευή ασφαλών τροφίμων. Προβιοτικοί μικροοργανισμοί. Κριτήρια επιλογής - οφέλη στην
υγεία. Ένζυμα παραγόμενα σε βιομηχανική κλίμακα από μικρόβια.
Συγγράμματα:
Περίγραμμα Μαθήματος: Αρχείο PDF