Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

407 Θ. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

407 Θ. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  ( Κατ' επιλιγήν υποχρεωτικό / Ώρες μαθήματος: 3 / Ώρες Εργαστηρίου: 0 / Πιστωτικές μονάδες: 3)

Περιεχόμενο μαθήματος: 

Εισαγωγή στις βασικές αρχές Μικροβιολογίας τροφίμων. Είδη μικροβιακών κυττάρων -
Ονοματολογία-Ταξινόμηση. Μελέτη μικροοργανισμών που ενδιαφέρουν την τεχνολογία
τροφίμων καθώς και την παραγωγή τρόφιμων ύστερα από ζύμωση με αρχικές καλλιέργειες
επιλεγμένων μικροοργανισμών. Παθογόνα βακτήρια, ιοί και πρωτόζωα που μολύνουν τον
άνθρωπο μέσω τροφίμων και νερού. Τρόποι μολύνσεως τροφίμων. Τροφικές δηλητηριάσεις και
τροφικές λοιμώξεις. Παραγωγή τοξινών. Μικροβιολογικές αλλοιώσεις τροφίμων κατά την
παραγωγή και συντήρηση - ασφάλεια και υγιεινή των βιομηχανιών. Προϋποθέσεις για την
ανάπτυξη των μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που
επηρεάζουν τον ρυθμό αύξησης/επιβίωσης των μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Πλεονεκτήματα
και μειονεκτήματα χρήσης αντιβιοτικών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και γεωργικά προϊόντα.
Ανάπτυξη αντιοβιοαντοχής. Παρουσία αντιβιοτικών και οι επιπτώσεις στην ποιότητα των
τροφίμων. Απαρίθμηση μικροβιακού πληθυσμού στα τρόφιμα. Εκλεκτικά υποστρώματα και
εξειδικευμένες τεχνικές ανίχνευσης. Μέσα καταστροφής μικροβίων. Μικροοργανισμοί που
χρησιμοποιούνται από τη Βιομηχανία Τροφίμων - Ανάπτυξη και έλεγχος επιθυμητών και
ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Επιλογή επιθυμητών εναρκτήριων καλλιεργειών για την
παρασκευή ασφαλών τροφίμων. Προβιοτικοί μικροοργανισμοί. Κριτήρια επιλογής - οφέλη στην
υγεία. Ένζυμα παραγόμενα σε βιομηχανική κλίμακα από μικρόβια.

 

Συγγράμματα:

  1. Ε. ΜΠΕΖΙΡΤΖΟΓΛΟΥ (2004), Μικροβιολογία τροφίμων και πεπτικού συστήματος, ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: [41541]
  2. Χ. Προεστός , Π. Μαρκάκη (2017), Τροφιμα : Έλεγχος ποιότητας, ασφάλεια και Μικροβιολογία, DA VINCI Μ.Ε.Π.Ε. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: [68402666]
  3. Παπαδοπούλου Χρυσάνθη (2014), Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων, (Εκδότης): ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΩΣΤΑΡΑΚΗΣ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: [77115210]
  4. ΤΥΜΠΗΣ Δ., ΠΕΤΡΑΚΗΣ Ε., ΚΟΝΤΕΛΕΣ Σ. (2016), ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΣΙΓΜΑ ΙΚΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: [77112066]
  5.  ΚΟΤΖΕΚΙΔΟΥ-ΡΟΥΚΑ Π. (2016), ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, EKΔOΣEIΣ ΓIAXOYΔH Ι.Κ.Ε. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: [59390869]
  6. Montville Thomas J., Matthews Karl R., (2010). Μικροβιολογία Τροφίμων, ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΡΙΚΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: [14847]
  7. Keweloh (2013), Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων, ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΙΚΟΥ & ΣΙΑ ΕΠΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: [41957348]

Περίγραμμα Μαθήματος:  Αρχείο PDF