503 Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ( Υποχρεωτικό / Ώρες Εργαστηρίου: 3 / Πιστωτικές μονάδες: 4)
Περιεχόμενο εργαστηρίου:
- ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Περιγραφή των αναλυτικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση τροφίμων ανάλογα με το τρόφιμο και την παράμετρο ή επιμολυντή προς παρακολούθηση. Επισκόπηση των βασικών εργαστηριακών σκευών και εξοπλισμού. Ασφάλεια στο εργαστήριο. Ορθή εργαστηριακή πρακτική.
- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ ΣΕ ΧΥΜΟ (ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗΣ)
2. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΦΡΑΣ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
3. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
4. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΛΩΝ ΣΕ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟ-ΜΕΘΟΔΟ FOLIN- CIOCALTEAU (ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ UV)
5. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
6. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
7. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΟΥΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ SCHMIDT - BONDZYNSKI
8. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΤΥΡΙ
9. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΤΥΡΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ GERBER –VAN GULIK
10. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ (ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ)
11. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΟΝΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ SCHOORL-REGENBOGEN (ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗΣ – ΙΩΔΟΜΕΤΡΙΑ)
12. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΕ ΛΑΔΙ ΜΕ ΑΕΡΙΟΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ME ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΙΟΝΤΙΣΜΟΥ ΦΛΟΓΑΣ (GC-FID)
13. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Α ΚΑΙ Ε ΜΕ ΥΓΡΟΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΦΩΤΟΣ (HPLC-UV)
Συγγράμματα:
Περίγραμμα Μαθήματος: Αρχείο PDF