506 Θ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ ( Υποχρεωτικό / Ώρες μαθήματος: 3 / Ώρες Εργαστηρίου: 0 / Πιστωτικές μονάδες: 4)
Περιεχόμενο μαθήματος:
Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει ανάλυση των παρακάτω εννοιών:
Η μορφολογία και ανατομία της αμπέλου και τα αμπελουργικά προϊόντα που μπορούν να αποκτηθούν από την εκάστοτε ποικιλία. Στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης των ραγών - μεταβολές στη χημική σύσταση των ραγών, τεχνολογική ωριμότητα και παράγοντες που την επηρεάζουν. Τεχνολογία Οίνου - Ιστορική αναδρομή. Παραγωγή οίνου παγκοσμίως. Κατάταξη των Ελληνικών Οίνων. Σύσταση σταφυλιού, τεχνολογική ωριμότητα, τρύγος, σύσταση γλεύκους, ζύμες και καλλιέργειες ζυμών. Αλκοολική ζύμωση και παράγοντες που την επηρεάζουν. Λευκή Οινοποίηση. Ερυθρή Οινοποίηση. Μηλογαλακτική ζύμωση. Ειδικές οινοποιήσεις: Αφρώδεις, Γλυκείς και αρωματισμένοι οίνοι. Ασθένειες Οίνου. Χημική σύσταση οίνου. Εκμετάλλευση αποβλήτων οινοποίησης.
Συγγράμματα:
Περίγραμμα Μαθήματος: Αρχείο PDF