Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

506 Θ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ - ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

506 Θ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ ( Υποχρεωτικό / Ώρες μαθήματος: 3 / Ώρες Εργαστηρίου: 0 / Πιστωτικές μονάδες: 4)

Περιεχόμενο μαθήματος: 

Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει ανάλυση των παρακάτω εννοιών:

Η μορφολογία και ανατομία της αμπέλου και τα αμπελουργικά προϊόντα που μπορούν να αποκτηθούν από την εκάστοτε ποικιλία. Στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης των ραγών - μεταβολές στη χημική σύσταση των ραγών, τεχνολογική ωριμότητα και παράγοντες που την επηρεάζουν. Τεχνολογία Οίνου - Ιστορική αναδρομή. Παραγωγή οίνου παγκοσμίως. Κατάταξη των Ελληνικών Οίνων. Σύσταση σταφυλιού, τεχνολογική ωριμότητα, τρύγος, σύσταση γλεύκους, ζύμες και καλλιέργειες ζυμών. Αλκοολική ζύμωση και παράγοντες που την επηρεάζουν. Λευκή Οινοποίηση. Ερυθρή Οινοποίηση. Μηλογαλακτική ζύμωση. Ειδικές οινοποιήσεις: Αφρώδεις, Γλυκείς και αρωματισμένοι οίνοι. Ασθένειες Οίνου. Χημική σύσταση οίνου. Εκμετάλλευση αποβλήτων οινοποίησης.

 

Συγγράμματα:

  1. Ευάγγελος Ηρ. Σουφλερός, 2015, ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, ΣΟΥΦΛΕΡΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ-ΕΛΟΝΤΙ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68382981
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΓΙΑΝΟΣ, 1986, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ – ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, ΨΥΧΑΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ & ΣΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ο.Ε.,Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 12673
  3. Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, 2019, ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ, ΕΜΒΡΥΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΜΟΝ. ΙΚΕ,Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86200884
  4. Τσέτουρας Λ. Παναγιώτης, 2009, Η Τέχνη της Αμπελουργίας, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΕΚωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 12370915
  5. Τσέτουρας Παναγιώτης Λ., 2008, Οινοτεχνία, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 22944.

 

Περίγραμμα Μαθήματος:  Αρχείο PDF