Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

507 Θ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

507 Θ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ( Επιλογής / Ώρες μαθήματος: 3 / Ώρες Εργαστηρίου: 0 / Πιστωτικές μονάδες: 4)

Περιεχόμενο μαθήματος: 

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ_ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΔΙΟΙΗΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΔΙΕΘΝΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ (ISO 9000, ISO 22000, CODEX ALIMENTARIUS – ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ, ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ).  ΦΟΡΕΙΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΕΛΟΤ, CEN, ISO).

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΦΥΣΙΚΟΙ – ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΙ – ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ.

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΈΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ (HACCP)

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ HACCP. ΟΡΙΣΜΟΙ.  ΑΡΧΕΣ HACCP.

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. ΜΕΤΑΦΟΡΑ. ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ – ΨΥΞΗΣ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ). ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ & ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΦΥΣΙΚΟΙ, ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΡΕΑΣ, ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ & ΜΕΛΙ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΡΙΣΜΟΙ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ. ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΟΥ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ. ΝΟΘΕΙΑ ΜΕΛΙΟΥ. ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΦΥΣΙΚΟΙ – ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΙ – ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ.

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΛΙΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΙΩΝ. ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΙΠΩΝ & ΕΛΑΙΩΝ. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΙΠΩΝ & ΕΛΑΙΩΝ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΙΩΝ. ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΛΙΠΗ & ΤΑ ΕΛΑΙΑ.

ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΦΡΟΥΤΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ. ΦΥΣΙΚΟΙ – ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΙ – ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ.

Συγγράμματα:

  1.  «Τρόφιμα: Έλεγχος ποιότητας, ασφάλεια και μικροβιολογία» Χ. Προεστός, Π. Μαρκάκη, Εκδόσεις Da Vinci, 2017, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68402666
  2. «Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων και Ποτών» Τσάκνης Ιωάννης (ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε.) 2018, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 77106799

Περίγραμμα Μαθήματος:  Αρχείο PDF