Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

709 Θ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

709 Θ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ( Επιλογής / Ώρες μαθήματος: 3 / Ώρες Εργαστηρίου: 0 / Πιστωτικές μονάδες: 4)

Περιεχόμενο μαθήματος: 

Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει ανάλυση των παρακάτω εννοιών:

Ιστορική ανασκόπηση της χρήσης των συσκευασιών στα αγροδιατροφικά προϊόντα και τα είδη αυτής. Γυάλινη συσκευασία. Μεταλλική συσκευασία. Διάβρωση μεταλλικής συσκευασίας. Πλαστική συσκευασία. Επεξεργασία πλαστικών συσκευασιών. Χάρτινες συσκευασίες. Βρώσιμες συσκευασίες. Βιολογικής βάσης και βιοαποικοδομήσιμες συσκευασίες. Διαδικασίες συσκευασίας αγροδιατροφικών προϊόντων. Μέθοδοι Βιομηχανική Συσκευασία και Νέες Τεχνολογικές Εφαρμογές. Συσκευασία Μικροκυμάτων. Ασηπτική συσκευασία. Ενεργή & Έξυπνη Συσκευασία (Active & Intelligent Packaging). Συσκευασία Τροποποιημένης Ατμόσφαιρας. Σύστημα ολοκληρωμένου σχεδιασμού μεμβρανών συσκευασίας (biofilm). Χρόνος ζωής συσκευασιών. Αλληλεπίδραση συσκευασίας τροφίμου. Νομικές απατήσεις υλικών σε επαφή με τρόφιμα. Ιχνηλασιμότητα.  Συσκευασία και περιβάλλον/ Ανακύκλωση.

Συγγράμματα:

  1. Παπαδάκης Σπυρίδων Ε., (2018),  Συσκευασία Τροφίμων, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε., Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο:  77106804.
  2. Μπλούκας Ιωάννης Γ., (2017), Συσκευασία τροφίμων, UNIBOOKS ΙΚΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68403482
  3. Αρβανιτογιάννης Ιωάννης Σ.,Μποσνέα Λουλούδα Α., (2001), Στοιχεία τεχνολογίας, μεταποίησης και συσκευασίας τροφίμων, UNIVERSITY STUDIO PRESS - ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 17525.

Περίγραμμα Μαθήματος:  Αρχείο PDF